Våre råd

Det kan være vanskelig å vite hvor mye eller lite man skal kle på barna, og barn tåler kulde forskjellig. Men her er noen enkle råd til påkledning til kalde vinterdager:

Våte og slapsete dager
INNERST:
Ingen annen fiber kan erstatte ullens gode egenskaper. Ull isolerer like godt i fuktig tilstand som i tørr. Ull passer derfor perfekt under dressen på våte og slapsete dager.

YTTERST:
På våte og ikke fullt så kalde vinterdager holder det med to lag klær. Det er svært viktig at det ytterste laget både er vind- og vanntett.

Kalde dager
INNERST:
Det innerste laget bør være tynt og tettsittende, og av ull. Unngå underbukser av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lett blir kald.

MELLOMLAG:
Kle barnet i et nytt lag med ull, eller et lag med fleece. Vær oppmerksom på hva fleecen er laget av. Ullfleece eller fleece blandet med polyester er det beste. Det er viktig at det er luft mellom ytterdressen og kroppen. Unngå for all del jeans eller bomull som mellomlag. Dette transporterer ikke fuktighet, og barnet blir fort våt og kald. Hele dresser er det optimale, da unngår du kalde gliper. Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende mot kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig, men ikke altfor stort.


YTTERST:
Det tredje kleslaget må være vind- og vanntett, da klarer barnet seg godt på kalde vinterdager uten å fryse. Det er også viktig at dressen puster, ellers forblir fukten innenfor dressen. Unngå altfor store og klumpete vinterdresser. Dette hemmer barnets bevegelse. Samtidig er det viktig at vinterdressen ikke er for liten, dette hemmer også bevegelsesfriheten til barnet. Fôr som kan tas ut er svært praktisk, da fungerer dressen nærmest hele året.

HODET:
Vi mister mer varme fra hodet enn fra noe annet sted på kroppen. Derfor er en god lue ekstra viktig. En balaklava-lue er en sikker vinner på kalde vinterdager. Velg ull eller et syntetisk fleecemateriale. Et vann- og vindtett lag ytterst er ekstra viktig på dager med blåst. Øreklaffer sikrer varme øreflipper. Husk at hals er tryggere enn skjerf.
HENDER:
Her gjelder det samme som for resten av kroppen, ull innerst, og vind- og vanntett ytterst. Barn blir fort kalde på hendene, og et godt tips er å bruke en tynn vott inni en litt tykkere, vindtett vott. Det finnes også et stort utvalg av ullvotter sydd fast inni tekniske votter.

FØTTER:
Også her gjelder ull innerst. Hvilke vinterstøvler man bør velge avhenger av været og av antallet minusgrader. Er det slapsete og relativt mildt, er det svært viktig at støvlene er vind- og vanntette. Cherrox fungerer godt i denne type vær. Er det derimot tørt og kaldt er en vinterstøvel med fôr og et tex-membran å foretrekke. Relativt høyt skaft på støvelen er en fordel, slik at ikke snø og slaps så lett kan komme inn. Støvlene bør være store nok til at det er plass til et ekstra par med tykke ullsokker utenpå de tynne ullsokkene innerst.

Nødvendig klær i barnehagen:

Inne/skiftetøy:
Truser (2-3 stk)
T-skjorter (2stk)
Strømpebukser/stillongs (2stk)
Sokker (3par)
Genser (2stk)
Bukser (2stk)
Tøffler/innsko

Utetøy:
Regntøy (bukse med seler og jakke)
Regnvotter
Parkdress m/strikk (til de ulike årstidene)
Gummistøvler / cherrox
Varme vintersko
Ullsokker
Ullundertøy
Ull/fleece genser og bukser
Tykke votter

Annet:
Joggesko